24 Eylül 2018 Pazartesi

SADECE BAŞARI ÖYKÜLERİ İLE BİLİM OLMAZ

ÖNCE BİR BAŞARI ÖYKÜSÜNDEN BAŞARININ ÇOK YÖNLÜ DEĞİŞKENLERİ (koyu yazılar)

- NS: Kızım için o zamanlar Türkiye’de bu ameliyatı yapmaya gönüllü birkaç hekim vardı ancak biz deneme yanılma yöntemi uygulamasına razı olmadık, bunun için de Dr BÇ’nin yardımlarıyla büyük bir mücadele ve araştırma dönemi geçirdik.

X firması Türkiye’deki ilk çocuk ameliyatı olduğu için özenli davrandı ve bu Y ameliyatını dünya çapında en çok yapan yapan Dr Z’yi kızım için organize etti.

Bilim adamı değiliz ama tecrübeye çok değer veririz.. Ameliyat çok başarılı geçti, sonraki aşamada ayarlar için de İngiltere’den ve Avustralya’dan odyologlar geldi. Kızım hala aynı ayarlarla ve tek implantla duyuyor, cihazını hala yüzde 98 verimlilikte kullanabiliyor.

Bunların gerçekleşmesi için sabırla bekledik, bizleri snop (züppe) bulanlar oldu, tıp çevresinden kızanlar oldu. Ancak bizim evladımız söz konusuydu, kimseyi dinleyemezdik.

Gerçekten bu kızımın şansıydı da, ama anne babaların da sadece SGK ödüyor diye gözü kapalı hareket etmeyip araştırması gerektiğine inanıyorum.

İşte tüm bu araştırmalar sonucunda anlayabildiğimiz kadarıyla doğru seçimi yapabilmek için biz kızımızı iki yıl beklettikten sonra ameliyat yaptırabildik. Şu andaki prosedürleri, hasta ve doktor seçimindeki kriterleri çok bilemediğim için fikir yürütemiyorum.

ŞİMDİ HENÜZ BAŞARIYA ULAŞMAMIŞ ÖYKÜLERİN NEDENLERİ?

Duyabilmek için 8.ameliyatı da olmuş bu sevgili küçük kız; 
ve benzerleri için yanıt bekleyen sorular?

Sorun yineledikçe, cihazın üzerine düşmüş vs vs diye nedenlere bağlanarak? küçük kız ameliyat olmuş defalarca,  yine sorun devam edince, cihazda denmiş, cihaz ameliyatla değiştirilmiş.

Yine sorun, yine duyamayınca ameliyatı yapan doktor böbreklerle ilgili demiş?

Dernek başkanı yardımcı olarak daha başarılı ameliyatların yapıldığı bir üniversite hastanesinde kızcağızın ameliyatına destek olmuş. Son iki ameliyat bu hastanede gerçekleşmiş. Buradaki cerrah, "böbreklerle ne ilgisi var?" demiş.

Eğer 8.ameliyattan sonra yine cihaz bozulursa vs; duyamazsa küçük kız, ne olacak?

Sorun cihazda mı, ameliyatta mı yoksa kızcağızın bünyesi mi kabul etmiyor? Veya başka ne olabilir? Bir daha yinelerse, buna cevap verebilecek bir uzman / uzmanlar ekibi de yok mu?

Uygulamalara genel bakış için  tıklayabilirsiniz:  http://asukrandemiralp2.blogspot.com/2018/07/implant-uygulamalari.html

VE İŞTE BAŞKA BİR BAŞARI ÖYKÜSÜ

Gül Ustabaş Genç’in öyküsünden kendi satırlarıyla kısa bir kesit: 
- Ben de 3.ameliyatı reddediyorum çünkü iç kulakta kireçlenme elektrotların düşmanı diye okumuştum.

İkinci ameliyatımda revizyonda yani, kulağımda gözden kaçan bir kireçlenme neden oldu demişlerdi. Yurtdışından doktor gelmişti ameliyatıma. Ameliyattan sonra çok terledik işareti yapmış.
Düşündüm ki kireçlenme yaşımdan dolayı da yine olabilir, niye ameliyat olayım ki? Bu nedenle 3.ameliyatı olmadım.

İmplantın kendine uymayacağını deneyim ve araştırmaları sonucu anlamış Gül Genç. Ve zaten kendi yaşamını DUDAKTAN OKUMA yetisini geliştirerek, karma okullarda okuyabildi. Meslek sahibi olmuş, evlenmiş, genç yaşta emekli oldu ve iki çocuğunu yetiştiriyor. İşte bir başka başarı öyküsü de budur.  İnsanları tek doğrulara koşullamak doğru olmaz. 

Derleyen; A.Şükran Demiralp, 24 Eylül 2018

7 Ekim 2018, Gül Ustabaş'ın paylaşımından alıntı: "Hasarlı iç kulağın fonksiyonunu yerine getiren cihaz, işitme implantı olarak adlandırılıyor. Türkiye'de halk arasında "biyonik kulak" olarak da bilinen işitme implantı, seslerin şiddetini yükselten işitme cihazlarının aksine, beyne ses sinyalleri sağlamak için iç kulağın hasarlı parçalarının işini yapıyor.
Cihaz; her iki kulakta orta dereceli ile ağır arasında işitme bozukluğu olanlar, işitme cihazlarından çok az fayda görenler veya hiç fayda görmeyenler, implant takılacak kulakta işitme sağlığı uzmanlarınca yapılan cümle algılama testlerinde yüzde 50 veya daha düşük puan alanlar, implant takılmayan kulakta veya işitme cihazı kullanılan her iki kulakta işitme sağlığı uzmanlarınca yapılan cümle algılama testlerinde yüzde 60 veya daha düşük puan alanlara öneriliyor."

Cihazın kimlere takılabileceği de anlaşıldı. Ancak, cihazın takılması uygun görünüp defalarca ameliyat olup hala düzgün duyma yetisini kazanamamış olanlar için, henüz yanıt bulamadık. Ve sormaya devam ediyoruz: "
Eğer 8.ameliyattan sonra yine cihaz bozulursa vs; duyamazsa küçük kız, ne olacak?

Sorun cihazda mı, ameliyatta mı yoksa kızcağızın bünyesi mi kabul etmiyor? Veya başka ne olabilir? Bir daha yinelerse, buna cevap verebilecek bir uzman / uzmanlar ekibi de yok mu?

Derleyen; A.Şükran Demiralp

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder