17 Ağustos 2013 Cumartesi

SEÇİMLER


SEÇİM ÖNCESİ NELER YAPILMALI?
Rev. 2, 22-08-2013
Not: Mavi yazılar link içerir!
SEÇSİS: Elektronik Sistem ile oy sayımı kullanılması ve diğer konular:  


http://www.youtube.com/watch?v=ky-YXvxYbck# adresinde ABD Kongresindeki resmi bir oturumda, uzman bir programcının verdiği bilgiler var. Oradaki sistem buradakinden daha farklı olduğu için, buradaki sistemde –elektronik olmasına gerek duyulmadan- kolayca manipülasyon yapılabilir ve bu yıllardır yapılıyor.


Oy verme ve sonuçların ilanı arasındaki oldukça uzun zincir düşünüldüğünde, her bir zincir baklası büyük ölçüde suistimale açıktır.


1.       Birey olarak yapmamız gerekenler:  http://esecmen.chp.org.tr/ adresi yoluyla binanızda oturanları kontrol ettiğinizde bir bölümünü tanımadığınızı, tanıdıklarınızın bir kısmının ise listede bulunmadığını göreceksiniz. Yurttaşların ev değiştirme sırasında muhtarlığa bildirmemelerinden de kaynaklanabilen bu olgu, daha bu aşamada suistimale açık hale gelmektedir. Geri kalan zincir baklalarında neler yapılabileceğini sizler düşünebilirsiniz.


Bu nedenle elektronik olarak oy çalmaya hiç ihtiyaç kalmadan çok kolaylıkla suistimal yapılabilir. Neler yapılabileceği ise kolaylıkla düşünülebilir:

·         Herkesin, kendini ve oy kullanabilecek aile bireylerini seçmen listesinden kontrol etmesi, yoksa ilçe seçim kuruluna müracaatla yazdırması, (önce muhtarlıkta kaydına baktırması),

·         Aynı binada görünen ama tanımadıklarını ya da var olan ama listede bulunmayanları kontrol ettirip, yine ilçe seçim kuruluna bildirmesi,

·         Hangi partiye o vermeyi düşünüyor ise o partinin il veya ilçe başkanlığına başvurarak sandık kurulunda ve/ya il veya ilçe seçim kurullarında  görev talep etmesi,

·         Sandık kurulunda görev aldığı takdirde, oy torbaları ilçe seçim kuruluna teslim edilip tutanak imzalanana kadar ayrılmaması (hırsızlığın %50si buralarda oluyor),

·         YSK tarafından açıklanan sonuçlarla sandık kurullarının listelerini (bir kopyasını isteme yetkiniz vardır) karşılaştırıp tutarsızlıkları ilçe seçim kuruluna YAZILI olarak bildirmeniz.

·         Oy sayım ve dökümü sırasında sandık kurulu başkanının (genellikle iktidar partisinden olur), geçersiz (ya da geçerli) saydığı oylara ÇOK DİKKAT edilmesi (sandık kurulu üyelerinin yorgun düştüğü saatlare denk gelen sayım-döküm işlemleri sırasında da kolaylıkla suistimaller oluyor.

YSK'nun seçim sonuçlarına ilişkin ayrıntılı listeleri (her sandık için), web sitesinde ilan etmesi yolunda dilekçe yağmuru.

2.       Partilerin yapması gerekenler: Partilerin sandıklara( seçim merkezleri bilgisayarlarına) paralel sistemlerde sonuçları sorgulamaları. Yani seçim kurullarına giden sistemin birer benzeri partilere kurulur ve seçim kuruluna giden dataların aynısı eş zamanlı olarak partilerin sistemlerine de gider ve sonuçlar karşılıklı olarak doğrulanır_sağlanır.

3.   Partiler, bireyler ve çeşitli kesimlerin birlikte yapması gerekenler: Ağ temelli yapılanma


NOT: http://esecmen.chp.org.tr/secim_guvenilirligi.aspx yandaki linki mutlaka inceleyeniz.
                                                 Derleme ve çizim: A.Şükran Demiralp

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder