9 Şubat 2019 Cumartesi

ETİK DEĞERLER ve UZMANLIK BİLGİSİ, KAZALARIN BELLEĞİ ve SINIRLARINI BİLEBİLME (1)

Genelde daire sahipleri mimarların – inşaat mühendislerinin tasarım planını beğenmeyip kendi düzenlemeleri ile ara duvarları vb yıkarlar. Saçını, tırnağını kendi kesmekten ürken bir çok kişi duvarları vb yıktırmaktan hiç ürkmez? 

 

Diğer bir yaygın uygulamayı binaların üst katlarında görürüz. Üst katların planı orta katlarla aynı olsa da, daha pahalıya satılmaya çalışılır. Çünkü denir ki; “Belediye ruhsat verdikten sonra şu çatı katı aralığına dairenizden bir merdiven çıkacaksınız ve kullanımı size ait olacak. İsterseniz şurayı da yıkar, şuraya da ekler, istediğinizi yaparsınız. Bakın çatı arası bir daire gibi bu amaç için hazırlandı.”  Satan ve alan memnun, bu kural dışı uygulama gerçekleşir genelde. Onca inşaat mühendisinin emeği, proje, statik, hesap – kitap hiç kimsenin umurunda bile olmaz.

 

Bu da sağlam bir sitede apartmanların bodrumuna ne amaca hizmet ettiği anlaşılamayan “boru yap” emrini ne pahasına olursa olsun yerine getirmeyi görev bilmekle ilgili ki, işleri yaptırırken amacın ne olduğu, ne derece plan ve projeye uygunluğunu ve işi yapanı ne kadar denet(leyebi)liyoruz konusuna bir örnek olsun:

 

17 Ağustos depreminden sonra, bir site yöneticisi bir inşaat mühendisi ile bodrum katları tek tek gezer; çünkü İstanbul’un en sağlam konutlarından birinde yaşasalar da bodrumdaki kirişlerin bir kısmı kesilerek bknz linkteki fotoğraflardan "kirişten pis su borusu" benzeri: https://twitter.com/Paleosismolog/status/1183294664394313729/photo/1 
yerleştirilmiş borulara aklı takılmıştır?

 

İnşaat mühendisi böyle bir şey asla yapılmamalıydı der; boruları hemen söktürür. Önerisi ile kesilen demirlerin arasına demir parçaları kaynak yapılarak üstü beton ile sıvanır. İnşaat mühendisi böylece kirişlerin eski haline yakın kuvvetlendirildiğini söyler.

 

Ve belki binlerce örnekten birisi bu yakınlarda gündeme geliyor. Ruhsat alındıktan sonra üste birkaç kat çıkan, alt katı farklı amaçlarla kullanım için genişlesin diye kolonlarına zarar veren ve… bu değişiklikleri “yasallaştırmak” için imar barışına başvuran…vs?

 

Nasıl bu kadar umursamaz olunabiliyor? Sadece “cahillik” bu konuları açıklamaya yetmez. Çünkü yukarıdaki tablonun, en azından bazı sahnelerinin, benzerlerine hemen her kesimde rastlayabiliyoruz? 

 

Ve nedir bu "yap - boz " merakımız?

 

Devam edecek; Kentsel Dönüşüme Gerçek İhtiyaç Sahipleri mi başvuruyor? (2)

 

2017 yılından haber: “Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul depremiyle ile ilgili olarak çarpıcı açıklamalar yaptı. Özhaseki, ömrünü tamamlayan 4 fay hattının her an patlayabileceğini söyleyerek Kartal, Beykoz, Sarıyer, Avcılar ve Büyükçekmece'de risk olduğunu belirtti.”

 

10 Şubat 2019'da ekledim:  Belki de en başta etik değerler bilgisinin eksikliği = bana göre bağlantılı düşünememe, ve belki bunların bir sonucu olarak da umursamazlık; bilim dünyasında bile bunlar çokça :-( 

Bilim Dünyasından yakın geçmişten iki örnek aşağıdaki 
linktedir: "Bilginin kullanmak ve disiplinin ise uygulamak için olduğu gerçeği..." https://asukrandemiralp1.blogspot.com/2018/12/kazalar-uzerine-ogretimden-cok.html

17 Ağustos  2019'da ekledim:(2) Akıl nerede? Rüşveti ver, ruhsatı al. Vicdan akılsızlığın altında ezilmiş; YOK! 

Şubat 2019'da çöken Yeşilyurt Ap. neden çöktü? 

10 Şubat 2019 tarihli Ulusal Gazetisi'ndeki haberde Yeşilyurt Ap. çökmesi ile ilgili her türlü sorumlu için savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştu.  

20 Mart 2019: 


Anladığım kadarıyla herkes tahliye edilmiş:

https://www.ulusal.com.tr/gundem/istanbul-kartal-da-yesilyurt-apartmaninin-

neden-coktugu-raporda-belirtildi-h225896.html


https://www.facebook.com/asukran.demiralp/posts/10157760370578840 linki içindeki yorumlar yorumlar aşağıdaki yorum kısmına eklendi.

Ve "Kentsel Dönüşüm kimler içindi?" sorusunu A'dan Z'ye her kesim ve her birey kendisine sorabiliyor mu?

Elbette devam edecek...

A.Şükran Demiralp, 9 Şubat 2019

 




6 Şubat 2020'de eklendi: 


Kaynak: https://webdosya.csb.gov.tr/csb/dokumanlar/altyapi0007.pdf

30 Ekim 2020, İzmir’de deprem! Saat: 20:00 civarındaki haberlere göre en az 12 ölüm ve 500 civarı yaralı. Çöken apartman görüntüleri; bu apartmanlar hangi yıllarda yapılmıştı? Hiç mi kontrolden geçmediler?


"Depremin Yapılara Etkileri 
Deprem anında meydana gelen sarsıntılar, yeryüzünde yatay ve düşey yönde yer ivmeleri oluşturur. Ancak yapılar için önemli olan ivmeler, yatay yönde olanlardır. Bu ivmeler, yapılarda yatay atalet momentlerinin oluşmasına sebep olur. Yapıların depremde hasar görmemesi için, bu kuvvetlere dayanıklı olmaları gerekir. Yapılarda deprem sırasında meydana gelen yatay kuvvetler, yapının titreşim özelliklerinin etkileşimi sonucunda ortaya çıkar ve bu durum, her yapı için farklı olur. Pratik olarak 5-10 kat arası betonarme binalar ağırlıklarına oranla en fazla yatay yüklere maruz kalırlar. 

17 ağustos depreminde, önceden bilinen konuların yapılaşmada göz önüne alınmadığı ortaya çıkmıştır. Mesela, dere yataklarındaki binaların tamamına yakını çökmüştür. Gerekli deprem dayanımına sahip olmayan çok katlı binaların sanayi tesislerinin neredeyse tamamı ya yıkılmış ya da onarılmayacak derecede hasar görmüştür. Buna karşın aynı bölgede zemin özelliklerini ve deprem tasarımı ilkelerini göz önüne alarak inşa edilen çok katlı toplu konut siteleri ve sanayi tesisleri hiç hasar görmemiştir. İzmit Büyükşehir Belediyesi tarafından tünel kalıp sistemiyle yaptırılan 2000 konutluk sitelerde depremden dolayı herhangi bir hasara rastlanmamıştır. 

Depremden sonra yerinde yapılan incelemelerde özellikle Adapazarı, Gölcük ve Yalova’da meydana gelen hasarların başlıca sebebinin zemin problemlerinden kaynaklandığı belirlenmiştir. Bunun yanında ciddi ve bilimsel zemin araştırmalarına dayanan temel mühendisliği çözümlerinin uygulandığı projelerde; örneğin yumuşak zemin koşullarında kazıklı temel sistemlerine taşıtılan binalarda ve sanayi tesislerinde, fay hattına çok yakın olsa bile herhangi bir hasar meydana gelmemiştir. Özellikle Adapazarı’nda zemin koşulları elverişsiz ve yeraltı su seviyesi çok yüksek olduğu halde ağır yapıların bile tekil veya mütemadi temellerle taşıtıldığı yerlerde binaların farklı oturma yaptığı, devrildiği, yana yattığı veya zemin katların bodrum kata dönüştüğü tespit edilmiştir. Oysa yine Adapazarı’nda kazıklı temel üzerine yapılan Ziraat Bankası hizmet binası ve lojmanı, depremden hiçbir hasar görmemiştir. Ülkemizde elverişsiz zemin şartlarının ne tür sonuçlar doğurduğu, il defa bu depremde açık bir şekilde görülmüştür(BALKABAK,İ., FIRAT,S., APAY,A., 2000)."  http://kocaeli2007.kocaeli.edu.tr/kocaeli2005/deprem_sempozyumu_kocaeli_2005/4_yapi_ve_yerlesimler/d_27_yapim_teknolojileri/depreme_dayanikli_yapilarda_tunel_kalip_sisteminin_kullanilmasi.pdf

"İzmir depreminde yıkılan bir binanın anatomisi: Yanındaki bina ayakta kalırken Yılmaz Erbek Apartmanı neden yan yattı?"
BBC Türkçe'nin özel araştırması: https://twitter.com/bbcturkce/status/1328761067493842945

5 yorum:

  1. Mehmet Demiralp:
    "Binalarda ruhsat öncesi ile sonrasını denetleyecek bir mekanizma olmalı. Hatta belli aralıklarla (yılda veya iki yılda bir gibi) her ev denetlensin. Kolonlar kaldırılmış mı? Kaldırılmasa bile inceltilmiş mi? Taşıyıcı olmasa da depreme karşı sağlamlık katan duvarlar kaldırılmış mı? Milletimiz sağlamlıktan çok kendi güzellik ve/veya kullanışlılık amacına daha çok değer veriyor maalesef." https://www.facebook.com/asukran.demiralp/posts/10157760370578840

    YanıtlaSil
  2. Hatice Usun (2019): "HENÜZ BİLİRKİŞİ RAPORU HAZIRLANMAMIŞ OLMASINA RAĞMEN, ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI SN.KURUM BİNANIN YIKILMA NEDENLERİNE İLİŞKİN İLK TESPİTTE ŞU HUSUSLARDAN BAHSETMİŞTİR.
    1. NERVÜRLÜ DEMİR YERİNE DÜZ DEMİR KULLANILMIŞTIR.
    2. BETON KALİTESİ C-3 V3 C-10 DUR. NORMALDE C-30 OLMALIDIR.
    3. KAT ADEDİ Z+5 OLMASI GEREKİRKEN Z+7 OLARAK YÜKSELTİLMİŞTİR.
    4. NORMALDE TOPLAM İNŞAAT ALANININ 8390 M2 OLMASI GEREKİRKEN ÇOK DAHA FAZLA M2 İNŞAAT YAPILMIŞTIR..
    5. KAROT'LA ALINAN ÖRNEKLERDEN BİNANIN İNŞASINDA DENİZ KUMU KULLANILDIĞI VE KUM İÇERİSİNDE DENİZ KABUKLULARINA RASTLANDIĞI GÖRÜLMÜŞTÜR.
    6. RUHSAT DIŞI KATLAR ÇIKILMIŞTIR..
    7. AYRICA ALTTAKİ DÜKKANIN BİNA KOLONLARI İLE OYNADIĞI ŞEKLİNDE SÖYLENTİLE.
    8. ZEMİN ETÜTÜ'NÜN YAPILMADIĞI GİBİ HUSULAR MEVCUT..
    VE BÜTÜN BU OLUMSUZLUKLARIN GETİRDİĞİ ACI SON; MADEM DURUM BÖYLE"
    https://www.facebook.com/hatice.usun/posts/1195451940630744

    YanıtlaSil
  3. Hatice Usun (2019): "BİZ NE YAPMALIYIZ, YADA NASIL TEDBİR ALABİLİRİZ ? SN. CUMHURBAŞKANI OLAY MAHALLİNİ ZİYARETİNDE " BUNDAN ÇIKARACAĞIMIZ DERSLER VAR." DİYEREK KONUYU BİLİMSEL OLARAK ELE ALACAKLARI MESAJINI VERMİŞTİR. BU SEVİNDİRİCİDİR..PEKİ BİZLER VATANDAŞLAR OLARAK NELER YAPABİLİRİZ ? KANAATİMCE BU OLAY İLE BİRLİKTE TÜRKİYE'DE GAYRİMENKUL ALIMLARINDA BAKACAĞIMIZ HUSUSLAR DAHA BİR ÖNEM KAZANMIŞ VE DERİNLEMESİNE BİR ANALİZ ÖNCESİ GAYRİMENKUL ALIMININ YAPILMASININ SAĞLIKLI OLMAYACAĞI ORTAYA ÇIKMIŞTIR..
    Türkiye'de gayrimenkul satın alacakların bakacağı hususlara eklenmesi gereken başka kalemler ortaya çıkmıştır..Artık mesele boğaza nazır, orman manzaralı yada şehir manzaralı düşüncelerinin çok ötesine taşınmıştır..Satın alınan ve iskanı alınmış gayrimenkulün yapısal özelliklerini de incelemek, dikkate almak zaruri hale gelmiştir.
    1. Binayı da bir canlı gibi düşünürsek onun iskeleti demirlerdir...Binanın , kalıp ve demirlerin hazırlanmasında esas olan statik proje bu işin aslını oluşturur..Yani Binanın iskelet sistemi nasıl kurulacak bunu ortaya koyar..Bina dikey olarak kolon, yatay olarak kirişlerin üzerinde yükselir..Kolonlar genelde daha kalın nervürlü , aynı şekilde kirişler ise nervürlü , etriye sistemiyle birbirlerine entegre edilmiş bir bütündür..İşte bina iskeletinin ana yapısı yani canlıdaki kemik sistemi benzeri yapı böyle kurulmaya başlar..Kalıp içindeki demirlerin günümüzde DEVLETİN ONAY VERDİĞİ " BAĞIMSIZ YAPI DENETİM BİRİMLERİ" nin nezaretinde yapılması inşaatın sağlam bir iskelet sistemi olması için gereklidir..
    2. Daha sonra entegre olarak kolon ve kirişlerin birbirine bağlanması ile kalıplar içinde oluşan bu sistemin, canlının ete büründürülmesi tabirine uygun olarak, kalıpların içine doldurulacak beton ile beton kolon ve kirişlerin oluşturulması gerekmektedir..Günümüzde bu betonlar C-30 KATEGORİSİ, ADETA TAŞLAŞMIŞ betonlardır..Yapı denetim bunların her beton dökülmesinde kontrolünü ve denetimini yapar, üstelik numuneleri de alınır.
    3. Bu kolon ve kirişler arası tuğla örülerek inşaat sürdürülür..Bundan sonrası artık mimari projeye uygun olarak sürdürülür..Ama bina temelinden başlamak üzere beton KOLON VE KİRİŞ SİSTEMİ tesis edildiğinde artık işin statiği bitmiş, bina esas itibariyle 1000 lerce ton ağırlığı ile zemine oturmuştur..Neden bütün bunları hatırlattık...Dostlar ; İkameti düşündüğünüz veya tasarruf amaçlı bir daire, iş yeri, villa v.s alacağınızda , ister sahibinden, , ister emlakçı kanalıyla olsun artık sadece, merkezi, manzaralı, kaloriferli, oto parkı, bahçesi var, salonu rahat,mutfağı geniş v.b gibi gözle görülen bilindik faktörlerin yanındai hatta bunlardan önce şu hususlara bakmanız hayati önemdedir.. Özellikle eski yapı binalarda bu daha da önem kazanmaktadır..
    1. ZEMİN ETÜDÜNÜ İSTEYİN VE BİR UZMANA İNCELETİN,
    2. STATİK (KALIP VE DEMİR BAĞLAMA) PROJESİNİ İSTEYİN VE İNCELEYİN.,
    3. YAPI DENETİM BİRİMİNİ ÖĞRENİN , DEMİR VE BETON NUMUNELERİNİN TEST SONUÇLARINI ALIN,
    4. YAPI RUHSATINA BAKIN, MİMARİ PROJE VE BÖLGEDEKİ BELEDİYE ONAYLI RUHSATI VAR MI ?
    5. MİMARI PROJEYE AYKIRI BİR İNŞAAT BÖLÜMÜ VAR MI? VAR İSE , BUNUN TADİLAT PROJESİ YAPILMIŞ VE BELEDİYEDEN ONAYI ALINMIŞ MI ?
    6. EN SON YAPIDA OTURMA İZNİ (İSKAN) ALINMIŞ MI ? BÜTÜN BUNLARI DİKKATE ALARAK SATIN ALACAĞINIZ KONUT GÜVENLİ BİR ALIM YAPMANIZDA YARDIMCI OLACAKTIR..ŞAYET SATAN KİŞİ VEYA EMLAKÇI BU HUSUSLARIN İSTENMESİNE İTİRAZ EDERSE, SİZİ DÜŞÜNMEDEN RANT AMAÇLI BİR SATIŞA RAZI ETMEK İSTİYOR DEMEKTİR..MUTLU YARINLAR DOSTLAR..alıntı. "https://www.facebook.com/hatice.usun/posts/1195451940630744

    YanıtlaSil
  4. Ve 2023, 6 Şubat Depremi:
    "Kahramanmaraş Pazarcık'ta önceki gün saat 04.17'de 7.7, Elbistan ilçesinde saat 13.24'te 7.6 büyüklüğünde deprem olurken, Gaziantep'te de büyüklükleri 6.4 ile 6.5 olan iki deprem meydana geldi.

    10 kentte yıkıma neden olan depremler sonucunda Hatay'da bulunan 250 dairelik bir rezidans projesi de yerle bir oldu.

    2012 yılında Antis Yapı tarafından İnönü Bulvarı'nda bulunan 10 bin 500 metrekare arazi üzerine inşa edilen 12 katlı Rönesans Rezidans adlı projenin deprem yönetmeliğine uygun bir şekilde radye temel üzerinde yapıldığı belirtilmişti.

    44 metrekareden 174 metrekareye kadar değişen büyüklüklerde 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 tipinde daireleri inşa eden şirketin şimdiye kadar binden fazla konutu inşa ettiği öğrenildi.

    Mimar Mehmet Yaşar Coşkun ve inşaat mühendisi Hüseyin Yalçın Coşkun'un kurucusu olduğu Antis Yapı, Karadağ'da inşaat faaliyetlerinin yanı sıra, geçici oturum ve vatandaşlık konusunda danışmanlık hizmeti veriyor." Kaynak: SÖZCÜ gazetesi

    YanıtlaSil