21 Haziran 2019 Cuma

SEÇİMLER - VARLIKLAR - ÇIKAR ÇELİŞKİLERİ


(1):


         İBB Başkanlığı için yapılan (31 Mart 2019) ve yapılacak (23 Haziran 2019) seçimler öncesi adaylar varlıklarını açıkladılar mı?
Seçim öncesi olması gereken en anlamlı davranış: #AdaylarVarlıklarınıAçıklasın
Özellikle de "Mal Varlıkları" yerine "#AdaylarVarlıklarınıAçıklasın" yazdım. Çünkü, kişilerin t anındaki varlık nedeni (t-x) anlarında kurduğu ağlarla biçimleniyor. Ve en güçlü bağlar "#ÇıkarÇelişkileri" ile bağlananlar arasında görünüyor.
Tanım: “Bir çıkar çelişkisi eğer (önceki deneyimler ve nesnel kanıtlara dayanarak) durumların, koşulların akla yatkın bir şekilde bir kararın haksız bir şekilde diğer ikincil çıkarlardan etkilenebileceği bir risk yarattığına inanılıyorsa vardır. Belli bireyin ikincil bir çıkardan gerçekten etkilenip etkilenmediği önemli değildir. 
Buradan çıkan sonuç; çıkar çelişkisi potansiyeli olan her durum denetlenebilirse kişiler bireysel çıkar tuzağından kurtarılabilir.  
Örnek -1: Bir siyasi halka hizmet için seçildiği görevi kişisel çıkarları için kullanıyorsa; serveti giderek artıyorsa; seçilmeden önce kendisini destekleyen iş insanlarının seçildikten sonra ihaleleri kazanmasını sağlıyorsa Çıkar Çelişkisi’ne düşmüş demektir.
Ek olarak, ülkeler arası siyasi ilişkilerde de “Çıkar Çelişkileri” tanımlanabileceğini düşünüyorum. 


(2): 
          Belediyeler asli görev ve sorumluluklarını yerine getirmekte midir?

Öneri: Seçimlere katılan adaylar, her şeyden önce belediyenin asli görev ve sorumluluklarını ve bunların yerine getirilmesi sürecinin nasıl denetleneceğini, denetleyenlerin de nasıl denetleneceğini – “Çıkar Çelişkisi” potansiyeline dikkat- net olarak açıklasınlar

Örnek bir olay: BİR ÇOCUK sokak AYDINLATMA DİREĞİNDEN geçen KAÇAK ELEKTRİK AKIMINDAN ÖLDÜ.
Aşağıdaki HABER'e göre gerekli denetimleri yapmadığı için SORUMLULUK BELEDİYENİN.
HABER: "İstanbul EYÜP ilçesi Güzeltepe Mahallesi, parkta oynayan 12 yaşındaki BİR ÇOCUK, AYDINLANMA DİREĞİ üzerindeki KAÇAK ELEKTRİK AKIMIna kapılarak ÖLDÜ.
Neden: OLAY YERİNE GELEN Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Sekreteri Mustafa Aydın: SORUNUN ihmal OLDUĞUNU; DİREĞİN TOPRAKLANMADIĞINI ve KAÇAK AKIM RÖLESİNİN ÇALIŞMADIĞINI belirtti.
50 miliamper elektrik aşımını geçmemesi için kaçak akım rölesi ve topraklanma her yerde yapılmalı."
HABER: Evrensel – 20 Haziran 2019

Derleyen: A.Şükran Demiralp, 20 Haziran 2019

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder