24 Temmuz 2019 Çarşamba

İLAÇ – İLAÇ, HASTA - HEKİM, HASTA - HASTA, HEKİM – HEKİM ETKİLEŞİMLERİ ...


Bir öykü: Alerji, romatizma gibi sıkıntıları nedeni ile ilaç kullanan (Kortizon + İmuran+ 6 ayda bir kemoterapi), bronşiti, sigara kullanım geçmişi ve birinci dereceden akrabasında akciğer kanserinden ölüm öyküsü olan bir hasta, akciğer kanserine yakalanınca yoğun kemoterapi tedavisi başlıyor. 3 ay civarında aralıklı kemoterapilerden sonra yapılan tetkik ve tahliller sonucu ilk etap tedavinin yanlış planlandığı söylenip hastaya yeni bir ilaç kombinasyonu ile kemoterapi uygulanıyor. Tetkik ve tahlil sürecinde hastanın kan değerlerinin düştüğü; trombosit (kanın pıhtılaşmasını sağlayan) sayısında azalma, kan gazlarında düşüş ve tedavinin beklenen yararı ile çelişen diğer durumlar ortaya çıkıyor.

Hastanın öyküsünü bilen, rutin ilaçlarını aldığı komşusu eczacı İmuran ve Kortizon kullanımının hala devam ediyor olmasından şüphelenip tanıdığı doktorlara danışarak normalde bu ilaçların kanser tanısı ile sonlandırılması gerektiğini söylüyor. Hastanın aklı iyice karışıyor. Kanser deneyimi yaşamış ve eşi de bir bağışıklık sistemi hastalığı olan Behçet hastalığı dolaysıyla İmuran kullanan yakınına danışıyor. Bu yakını eşinin durumunu ve ilaçlarını da yakından izlediği için İmuran’ın bağışıklık sistemini BASKILAYAN (zayıflatan) bir ilaç olduğunun bilincinde: “KANSER de bağışıklık sistemi zayıflığı ile ilgili; bu durumda hem kanser, hem de Imuran + Kortizon kullanımının devamı gözden kaçmış bir durum olabilir mi?” diye düşünerek akciğerler konusunda bir uzmana danışıyor. Uzman: “Haklısınız. Imuran ve kortizon vücudun kansere karşı savaşını zayıflatan ilaçlardır. Ama alması gerekiyorsa yapacak şey yok. Doktorun bilmesi yeterli “ diyor.

SONUÇ:  Hasta doktoruyla konuşuyor. Bu hastanın koşullarında Imuran ve Kortizon kullanımı sonlandırılıyor. Kemoterapi devam ediyor.

ÖNEMLİ: Her hastanın koşulları kendine özeldir. Yeni ilaç kullanımının planlandığı aşamalarda halen kullanmakta olduğumuz ilaçları da uzmanlara mutlaka hatırlatalım.

Başka neler yapılabilir? 

A.Şükran Demiralp, 24 Temmuz 2019

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder