29 Eylül 2020 Salı

Çekirgeler Geçidi

Yaptığımız bu kayıttan: https://www.youtube.com/watch?v=J8vSHlkYc88 sonra çekirgeleri bilgi için araştırmak istedik. Önce, çoğu zaman yaptığımız gibi, “Özgür Ansiklopedi” linkini tıkladık. Bilgi için başvurduğumuz kaynak, neredeyse yazının tamamında çekirgelerin insanlara verdikleri zarara beyinleri koşullayacak şekilde nesnellikten uzaklaşmıştı; https://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%87ekirge

Prokofyev’in bu güzel bestesindeki çekirgeler Wikipedia’da savaşılması ve yok edilmesi gereken canlı olarak gösterilirken ekolojik denge için de çekirgelerin rolü yok sayılmış oluyor.

Halbuki https://www.yesilist.com/ linkine göre ise: Avrupa’da 2017 yılında bu türlerin %30’unun azaldığını açıklayan Hassall, 2014 yılında yapılan başka bir araştırmaya göre tüm dünyada %45 oranında bir düşüş olduğunu belirtiyor.

Uzmanların Böcek Kıyameti olarak tanımladığı bu durum sadece çekirgeleri etkilemiyor. Sussex Üniversitesi’nde görevli Prof. Dave Goulson, son 25 yılda uçan böceklerin sayısının %75 oranında azaldığını açıklıyor.

Goulson, böceklerin ekolojideki yerinin oldukça önemli olduğunu belirtiyor. Böcekler için giderek yaşanmaz alanlar yarattığımızı belirten Goulson, bunun sadece böcekler için değil tüm ekoloji için kıyamet olacağını belirtiyor.”

Çekirgeler normal koşullarda sürüler halinde yaşamıyorlar; kendi hallerinde yaşamlarını sürdüren canlılar. Sadece 2 gr ağırlığındaki bir çekirgenin insan yaşamını tehdit etmesi söz konusu değil.

 https://bilimteknik.tubitak.gov.tr/system/files/biltek_arsiv/S-431-66.pdf linkinde de; “Çekirgelerin aslında bireysel olmayı tercih ettikleri biliniyor. Peki, bunların dev ordular Prokofyev de işte bu dev çekirge ordularından etkilenmiş olabilir.  oluşturmasının nedeni ne?” diye soruluyor.

Çekirgeler koşullar bozulunca, “açlık” söz konusu olunca, bir araya geliyorlar; bireysel fazdan sürü fazına geçiyorlar. “Bir çekirgenin bireysel fazdan sürü fazına geçmesinde anahtar, öteki çekirgelerden gelen dürtü ve bu dürtünün çekirge tarafından algılanması. Yani, birincil etken fiziksel temas” olarak açıklanıyor linkte ve “Çekirgenin arka bacağının uyluk kemiği bölgesinin (femur), hayvanın sürü fazına geçmesinde dışarıdan gelen dürtüleri alan bölge” olduğu söyleniyor.

Sonuç olarak, masum çekirgelerin açlık ve yok olma tehditi altında “canavar sürülerine “dönüşmesinin en önemli nedeni sürekli doğaya müdahele eden o zeki dediğimiz canlı türü; insan. Wikipedia yazarlarının bilgi ve ilgisine sunulur.

A.Şükran Demiralp, 29 Eylül 2020



12 Eylül 2020 Cumartesi

"Yaptığımın bir değeri ...."

Bu yazıyı, alıntılarla bazı kitapları, az ve öz okumayı benimsediğimi / seçici olduğumu da belirterek, dolaysıyla kararlarımıza etki edebilecek mekanizmaları irdeleyebilmek için yazıyorum. Kendimce evrensel anlamı olan cümleleri de koyu seçiyorum. 

İlk kitap: Bir Matematikçinin Savunması, G.H. Hardy, Tübitak Yayınları, 2.basım, 1994: 

"Hemen belirteyim ki benim matematiği savunmam bir bakıma kendimi savunmam gibi olacaktır ve bu savunmanın bir ölçüde kendini beğenmişlik içermesi kaçınılmazdır. Kendimi, kendi alanımdaki başarısızlardan biri saysaydım, alanım adına da özür dilemeye de gerek görmezdim. 

Bu türden biraz egoistlik kaçınılmazdır *; bir bahane bulmaya da bence gerek yoktur. İyi işler alçak gönüllü insanlarca başarılamazlar. Örneğin herhangi bir konuda bir profesörün yapması gereken ilk şey, hem konunun önemini hem de o konunun sınırları içinde kendi önemini bir parça abartmaktır. Durmadan "Yaptığımın bir değeri var mı?" ya da "Ben bu işi becerecek adam mıyım?" diye soran bir kişi, devamlı olarak, bir yandan kendisi etkisiz kalacak, öte yandan da başkalarının cesaretini kıracaktır. Gözlerini biraz kapamalı konusunu ve kendisini hakettiğinden biraz daha fazla gözetmelidir. Bu çok sakıncalı değildir. Sakıncalı olan, gözlerini sımsıkı kapayarak konusunun ve kendisinin gülünç durumlara düşmesine olanak vermektir."

Devam edecektir...

Ekler:

* Düşük ego / Düşük kendinlik duygusuna lütfen dikkat: 

(1) http://asukrandemiralp2.blogspot.com/2018/02/arastrma-konusu-kendinlik.html

(2) https://www.facebook.com/TSTikTakHip/photos/a.1418838628345531/2783416518554395