8 Temmuz 2014 Salı

SÖZLEŞMELER; Çok Yüzlü Madalyon; Rev1, Rev2, Rev3, Rev4

Rev 4
27-12-2016

Madalyonun çok yüzü:

Enine boyuna düşünebilme; #irdeleme yetisi kazanMAmış bireyleri, imza kampanyası yolu ile etkilemek çok kolaylaşabiliyor gibi görünüyor. Ne dersiniz? Öyle ki çoğunluğun OYLAMASINA BAŞVURARAK NEREDEYSE "YERÇEKİMİ YOKTUR" sonucunu bile elde etmek olası hale gelebilir mi?

Kesin GERÇEK şu ki: Bir çok kurum uzun uzun yazılan, kendi çıkarını iyice irdeleyen, ama bizler sorunca da "BİR ŞEY OLMAZ SİZE" diye sözel yanıt vererek, TEK YÖNLÜ sözleşmeleri çoğumuza imzalatır durumdadır. 

Saklı İçerik neydi? sorusu! Ve
Demokrasi böyle mümkün olabilir mi? 

Rev 3                                                                                         
 21-06-2015
Giderek her alana yayılan, tek tarafın hakları üzerine ince ince detaylandırılmış "etik olmayan" sözleşmeler. Birey olarak bunca karmaşa içinde, uzun uzun bu sözleşmeleri okuyup kendi haklarınızın ihlal edilip edilmediğini takip etmek sorumluluğunuzu nasıl yerine getireceksiniz? Diyelim ki bu sorumluluğu yerine getirdiniz, işte aşağıda son bir örnek daha, bakalım neyi değiştirebiliyorsunuz? diyenler olabilir :-) Vazgeçmemek ve takipçi olmak, hesap sorabilmek özgür birey olabilmenin ön koşullarındandır. Devam edeceğiz..

Merhabalar,
Konu: X acentasından aldığım (T) Haziran gidiş-dönüş tarihli uçak biletim ve yer ayırma işlemleri
Sorun: İlgili satıcı, uçuştan 24 saat önce yerlerimizi internetten kendimizin seçeceğini belirtti. (T-1) Haziran sabahı yer seçimi sırasında ek ücret istediğinizi gördüm. Bileti satın aldığım acentaya durumu bildirdim. Bizim haberimiz yok dendi. Siz bana ve acentaya haber vermeksizin sözleşmeyi değiştirmişsiniz! Halbuki ben biletimi satın alırken benden habersiz sözleşmeyi değiştirme hakkını size vermediğimi AÇIKÇA belirtmiştim. Bu kadar hızla değişen KAYPAK SÖZLEŞMELERİ, ne siz satıcılar kendi aranızda takip edebilirsiniz ne de biz müşteriler frown ifade simgesi
Bu konu hepimizin DÜŞÜNMESİ GEREKEN ÖNEMDEDİR! Ne dersiniz?
Bu uygulamanız bir daha FİRMANIZ ile yolculuk yapma konusunda beni çok zorlayacak.
Daha iyi bir dünya için düşünmeniz dileklerimle..
A.Şükran Demiralp


Rev.2                                                                                            11-07-2014

Change.org kampanyalarına katılanların kabul ettiği Change.org sözleşmesinin ilgili maddesine; * HAYIR: "Paydaşların olmazsa olmazı olan biz katılımcılardan habersiz sözleşme maddelerinin değiştirilmesi etik ve demokratik değildir."

Sevgili  Change.org kurucusu:  Ben Rattray Founder and CEO, San Francisco, CA ve Türkiye temsilcileri:  Zennube Ezgi Kaya Campaigner, Turkey,İstanbul, Turkey,   Uygar Özesmi Director, Eastern Europe and West Asia Istanbul, Turkey,  Sirma Suren Communications Manager, Turkey  Istanbul, Turkey,

Toplumsal, çevresel, dünyasal sorunlara dikkat çeken kampanyalara verdiğiniz destek için sonsuz teşekkürler. Çok önemli bir katkı yaptığınızı asla yadsıyamam. İnsanların "demokratik" bir şekilde tepki verme
lerini ve bir araya gelmelerini sağladığınız da bir gerçek. İşte bu gerçek nedeni ile de içinizdeki çelişki beni daha çok rahatsız ediyor. Bu maddeyi * tüm paydaşlar için düzenleyin. Bizlerin itiraz etme hakkı saklı olsun. Böylece ben de pek çok kampanya ve imza desteğimle aranızda olayım. Mesela bu maddeyi değiştirdiğinizde ilk işim "bankalar" **  için bir kampanya düzenlemek olacak:-)) Ve daha sıra da neler neler var..

Ben sözleşmenin "üyelere / konunu paydaşlarına haber vermeden sözleşmeyi değiştirebilme maddesi" * değişmeden aranıza katılamam. Bu isteğimin kabul edilmesi için de daha çok daha çok imza toplamak gibi bir çabam da olmayacak. Bir şey "doğruysa" tek kişi bile söylese "demokratik eylem düzenleyenler" bunu kabul etmeli. Eğer bu isteğim doğru değilse de neden doğru değil açıklayabilmeli.

Bir kelebek kanat çırpar ve etkisi çok uzaklara gidebilir; "Nasıl olsa tek kişi" diye lütfen küçümsemeyiniz. İmkansızı yaratan kalıplardır. Bırakın da sözleşmeler dahil bir çok konuyu sorgulayabilelim. Ve haklı olduğumuzda değiştirebilelim.

Sonuç olabilir: Dünyadaki bir çok şeyin olumluya değişebilmesi için sadece "saymak; imza toplamak" bence bir ezber kalıbıdır. Sorgulamadan yapılan doğru eylemler bile bir süre sonra ters tepebilir. Bu nedenle gönül verdiğim bir projeyi de iletiyorum:
http://www.ezberkaliplarinisorgula.com/,


Sevgi ve selamlar,
A.Şükran Demiralp

Rev.1                                                                                                8-07-2014

Change.org kampanyalarına katılan bizlerin kabul ettiği ilgili Change.org maddesi:


 * "Bu Sözleşme’yi herhangi bir zamanda, önceden haber vermeksizin, değiştirilen şartları internet sitemiz üzerinden yayımlayarak değiştirme hakkımızı mahfuz tutuyoruz. Change.org hizmetinden yararlanmaya devam etmeniz, Kullanıcı Sözleşmesi’nin değiştirilmiş halini de kabul ettiğinizi gösterecektir."

Kaynak: https://www.change.org/tr/hakkımızda/hizmet-şartları

NEDEN BÖYLE BİR YAZI İHTİYACI DUYDUM?

Sözleşmeler giderek "Demokratik" olmaktan çıkıyor. Bu uygulama bankalardan başlayarak birçok alana da yayılıyor. Halbuki Change.org tepkilerimizi demokratik bir şekilde verebileceğimiz, kendimizi en uygun anlatımlarla ifade etmeye çalışacağımız bir ortamsa, hazırladığı sözleşmeyi neden benden habersiz değiştirme hakkına sahip olmalı? Buna tepki gösteremiyor ve sonuç alamıyorsam Change.org ile yaptığım sözleşmeyi İPTAL ederim. Bu yazımı desteklerseniz teşekkürlerimi iletir ve üyeliğimin devamını rica ederim.

OLASI GENEL YARARLAR

Bu kampanyaya öncelikle Change.org destek olursa, insanların sözleşmeleri daha dikkatli okumalarını ve ciddiye almalarını sağlayabilir. Daha çok insan okudukça daha kısa, net ve paydaşların tümünün hakkını gözeten “demokratik tepkilere yakışan demokratik sözleşmeler” devrede olur.

Bankalardan başlayarak birçok kuruma örnek bir uygulama başlatmış olabilir. Paydaşlar her şeyden önce kendi haklarının farkına varmayı ve korumayı, BİREY olabilmeyi ön plana alabilirler.

“Çoğulcu Demokrasi” anlayışı ile imza sayan “nicelik” sisteminin ötesine geçilebilir. Böylece  “nitelik” söz konusu olduğunda “bir kişinin bile” etkili olabileceği anlaşılabilir.

Kısacası, “Demokrasi” kavramı adı altında oluşturduğumuz imza kampanyaları oluşturma eylemini düzenleyenler de sorgulanmaya açık olmalıdır diye düşünüyorum.

Saygılarımla,

A.Şükran Demiralp


** 











2 yorum:

  1. Bana yanıt verecek bir Change.org çalışanının e_postasına ulaşamadım?

    YanıtlaSil
  2. Welcome to the User Agreement for Change.org. This agreement describes the terms on which you may access and use our service. In order to become a Change.org user, you must read and accept all of the terms and conditions of this agreement and the Privacy Policy. In the event of any inconsistency between the Change.org Privacy Policy and this User Agreement, the User Agreement shall control. Nothing in this Agreement shall be deemed to confer any third-party rights or benefits. If you do not agree to be bound by the terms of this Agreement, you may not use nor access our services.

    11-07-2014
    http://www.change.org/about/terms-of-service:
    We reserve the right to modify this Agreement at any time, and without prior notice, by posting amended terms on this website. Your continued use of the Change.org service indicates your acceptance of the amended User Agreement.

    YanıtlaSil