4 Eylül 2016 Pazar

EVRENSEL TEMEL GELİR! EK - 2

EK - 2: 23 Eylül 2017



Ve yeterli kazanç için MASLOW (alıntı ayrıntısı için tıklayınız: İrdelemeler )



Derleyen A.Şükran Demiralp, 23 Eylül 2017

2 Eylül 2016
Herkese, yaşam boyu, koşulsuz ve karşılıksız temel gelir, zamanı gelen bir fikir mi?

Aşağıdaki fotoğraflar Erdal Musoğlu'nun HBT'deki yazısından çekildi.
Not: Böyle yazılar link içerir.




Alıntı: Herkese Bilim ve Teknoloji,
2 Eylül 2016, Sayı: 23

EVRENSEL TEMEL GELİR konusunda bazı düşünceler!
Bireylerin yaşama başlangıç koşulları doğmadan önceden başlayarak belirlenmektedir. 
Yaşama başlangıç koşullarımızdaki farklılıklar arasındaki fark arttıkça mutlu bireylerin sayısını artırabilme olasılığı nasıl artabilir? Mutsuz insan sayısı arttıkça dünyanın gidegeldiği nokta günümüzde bellidir!
Bu farklar içinde, öncelikle, temel gereksinimler her birey için olmazsa olmazlar olduğuna göre, ne olduğu, kim olduğundan bağımsız her birey için varolan bu temel gereksinimler doğumdan ölümüne dek karşılıksız karşılanabilmelidir.
Günümüze dek süregelen tabloyu arada bazı bulanık durumların dışında netleştirmeye çalıştığımızda dünya genelinde görünen yüzyıllar, hatta binlerce yıllardır ne kadar değişti?
TABLO: Bireylerin bazıları kendilerini çok özel ve armağanlandırılmış bir geçmişin kucaklarında şimdilere ve sonralara taşırken, bazıları da çok özel ve cezalandırılmış bir geçmişin yükü altında doğuştan ezilmeye mahkum edilmişlerdir. Bu tablonun anahtarı GÜÇ = PARA + MEVKİ + vs…
GÜNÜMÜZÜN SONUCU: Ve biz ödüllerle bireylerin içinde bulunduğu geçmişten bu yana koşullarını ödüllendirirken, cezalarla da bireylerin içinde bulunduğu geçmişten bu yana koşullarını cezalandırırız; iyi daha daha iyi, kötü daha daha kötü olsun diye mi? Büyük ölçüde sanırım hayır; olsa olsa bu kalıbı kıramadığımız ve çeşitli nedenlerle DOĞRU DÜŞÜNEMEDİĞİMİZ için olsa gerek!
BEKLENEN OLMASI GEREKEN: Güçlüden güçsüzse transfer yoluyla sistemi DENGE DURUMUNA YAKLAŞTIRABİLMEK olsa gerek ki burada EVRENSEL TEMEL GELİR uygulamasının dünya genelinde kabul görmesi gerekiyor! Olagelen sömürü güçsüzden güçlüye transferdi! Ve bu sömürü düzeninin bazı görünen sonuçları için(görünmeyen daha neler var?) aşağıdaki linkleri de tıklayabilirsiniz:
·         Yoksulluk Sınırı
·         Açlık
              EK 1: 4 Eylül 2016



·         Kıtlık
·         Çölleşme
ÖZELDE:
Genetik geçmişlerinin ve diğer birçok koşullun etkisi ile gelişen nörogelişimsel bozukların bazı bireylerde etkisi onların düzgün para kazanmalarını; temel gereksinimlerini karşılamalarını engelleyici biçimde gelişebilir. Bu gelişimin olumsuz etkilerinden bir kısmı da bireyin ve ailenin gelecekle ilgili yoğun kaygılarının etkileşimi olabilir.  Parasal ve ortamsal gücü çok kuvvetli aileler, bireyler için bu bozukluklar pek sorun oluşturmaz. Hatta bu sorunlar da onların gücünü artırabilecek propagandaların bir parçasına dönüşebilir; hemen popüler olabilecek kitaplar yazılır, filmler yapılır vbg.. Hatta bilimsel araştırmalara da destek ve yön verirler. Bunlar da genel olarak insanlık için elbette yararlı olacaktır. Ancak, eğer sorununuz parasal güce sahip olanlarda hiç görünmemişse veya çok yaygın olmadığı için birçok kesimin; akademisyen, ilaç firmaları, vbg, ilgi alanı dışında kalabilecek bir şey ise, o zaman iş zorlaşır. Sorun günümüzde neredeyse sadece o bireyin ve yakınlarının sorun çözme yeteneğine bırakılır! Bir de daha temel gereksinimlerini yerine getirmekte zorlanan aileler için durum nasıl olabilir? Orta gelir düzeyindeki ailelerin bile zorlanacağı bu durumda birçok devletde gelişen tüm sağlık destek mekanizmaları da yetersiz kalabilmektedir. Ek olarak, bu destek mekanizmalarından en çok yararlanabilmenin koşulları bu bozukluğu yaşayan bireyleri etiketleyerek sosyal yaşamdaki kaynaşma olasılıklarını da azaltmaktadır. Herhangi bireyler için geçerli olabilecek EVRENSEL TEMEL GELİR bireyleri farklılıkları nedeni ile ayrıştırmayacaktır diye düşünülebilir. Böylece,  Maslow Hiyerarşisi’nde daha üst basamakalara çıkabilecek bireylerin sayısı artabilecektir.

Ayrıca, bazı öyle bireyler de var olabilirler ki üzerlerinden ne kadar çok baskı kalkarsa üretim ve mutlu olma becerileri o derece artabilir. Bireylere sağlanması gereken en değerli kısıt özgürlüğünün sınırları olsa gerek. Sahip olma özgürlüğünün de sınırları belki EVRENSEL TEMEL GELİR için daha rahat çizilebilir.

SÖMÜRÜ ve sonuçları olan temel ihtiyaçları kullanılarak özgürlükleri elinden alınmış canlıların yaşadığı bir dünya nereye doğru gidebilir? 

Bence evet; Herkese, yaşam boyu, koşulsuz ve karşılıksız temel gelir, zamanı çoktan gelmiş bir fikir olabilir. 

Derleyen,
A.Şükran DEMİRALP, 4 Eylül 2016






3 yorum:

  1. Linkte makalenin tümü okunmalı; farklı gõzlemler içerebilir. http://www.beyaznokta.org.tr/oku.php?id=306

    YanıtlaSil
  2. EVRENSEL TEMEL GELİR NELERİ DEĞİŞTİREBİLİR?
    MALAVİ'de ergenlik çağına gelen kızlar, FELAKETLERİ ÖNLEMEK İÇİN, seks işçileriyle; bu kişilere SIRTLANLAR deniyor, ilişkiye sokuluyor. BBC, Malavi, 23 Temmuz 2016, Ed Butler
    MALAVİ dünyanın EN YOKSUL ülkelerinden biri ve kırsal kesimlerinde ciddi kıtlık ve açlık sorunları var!
    AIDS / HIV, gelenekler nedeniyle açık ki bu topluluklar için çok ciddi bir tehlike. Birleşmiş Milletler MALAVİ'de her 10 kişiden birinin AIDS virüsü taşıdığını tahmin ediyor.
    MALAVİ'nin güneyindeki bazı toplumlarda SIRTLANLAR para karşılığında cinsel TEMİZLİK işleri yapıyorlar. Örneğin bir adam öldüğünde, gömülebilmesi için önce karısının "sırtlan" ile cinsel ilişkide bulunması gerekiyor. Bir kadın kürtaj olmuşsa da TEMİZLENMEK için bu kişiyle beraber oluyor.
    Fakat bu geleneğin en şok edici boyutu küçük kızların ilk adet kanamalarını olduklarında TEMİZLENMELERİ gerektiği inancı. İlk kanamaları olduğunda üç gün boyunca cinsel ilişkiye zorlanıyorlar ve bu şekilde çocukluktan kadınlığa geçtiklerine inanılıyor. Kızlar bunu reddederse, aileleri ya da bütün köyün başına büyük felaketler gelebileceği, büyük hastalıklara yakalanılabileceği düşünülüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sırtlan ANİVA çoğunlukla okul çağında kız çocuklarıyla cinsel ilişKide bulunduğunu anlatıyor: Bazıları 12, 13 yaşında oluyor. Ama ben daha büyük olanları tercih ediyorum. Hepsi de benim sırtlanlığımdan zevk alıyor. Gurur duyuyorlar ve herkese 'işte' diyorlar 'gerçek bir erkek. Kadınların nasıl zevk alacağını biliyor' diyorlar. Kadınlar İSE nefretle hatırlıyor: Elimden hiç bir şey gelmiyordu. Çaresizdim. Annem ve babam için bunu yapmaya mecbur kaldım. Eğer reddetseydim, aileme hastalıklar musallat olabilir, hatta ölebilirlerdi. Çok korkuyordum.
      Hepsi de, tanıdıkları bütün kızların bir sırtlanla ilişkiye zorlandığını anlatıyor. ANİVA şu ana kadar 104 kadın ve kız çocuğuyla para karşılığında cinsel ilişkide bulunduğunu söylüyor. Bildiği kadarıyla 5 çocuğu var. Cinsel ilişkide bulunduğu kadınlar ve çocuklardan kaçının hamile kalmış olabileceğini bilmiyor.
      Yaşadığı bölgede kendisi gibi 10 sırtlan bulunduğunu, her köyde mutlaka böyle bir kişi olduğunu anlatıyor. Her bir "temizlik" işlemi için kendilerine 4 ila 7 dolar karşılığı bir para ödeniyormuş.
      Ergenlik çağına giren kızları her yıl kampa alarak onlara eşler olarak görevlerini öğreten ARACI kadınlar var! Bir erkeği cinsel olarak nasıl memnun edebileceklerini anlatıyorlar. Bu eğitim süreci kız çocuklarının sırtlanla cinsel ilişkiye girerek TEMİZLENMESİ ile noktalanıyor. Bunu kızların aileleri ayarlıyorlar. ANİVA cinsel ilişkiden önce HASTALIK OLMAMASI İÇİN kökü öğütüp suya karıştırarak içİYORMUŞ. Onlara bu yolla tam aksine cinsel ilişki ile geçen hastalıkların yayılabileceğini anlatıyorum. Çünkü geleneksel olarak sırtlanlar prezervatif de kullanmıyorlar. Ama kadınlar kabul etmiyorlar. Sırtlanların AHLAKLI kişiler arasından titizlikle seçildiğini o yüzden AIDS/HIV virüsü taşımalarının imkansız olduğunu söylüyorlar.
      SIRTLAN ANİVA'ya hiç test yaptırıp yaptırmadığını sorduğumda "Evet HIV pozitifim" DEDİ ve kendisini kızlarını TEMİZLEMEK için tutan anne babalara bunu söyleMEdiğini de itiraf etti. Daha eğitimli anne babaların kızlarını bir sırtlana teslim etmeME ihtimalinin daha yüksek olduğu söyleniyor ama güneyde görüştüğüm köy büyüğü kadınlar bu görüşlere hiç katılmıyorlarFanny önceki eşi öldüğünde ANİVA tarafından TEMİZLENMİŞ ve kısa süre sonra evlenmişler.
      Fanny, eşi ANİVA'nın işinden nefret ediyor. Ama bu geçim kapıları. Ona şu anda iki yaşında olan KIZININ on yıl sonra aynı gelenek gereği cinsel ilişkiye zorlanmasını isteyip istemediğini sorduğumda istemiyorum diyor. Kendisine yapıldığında da nefret etmiş.
      Aynı soruyu ANİVA'ya soruyorum. Kızının cinsel TEMİZLİK ritüelinden geçmesini istiyor mu?
      Beni gene şaşırtıyor:
      "Hayır benim kızım geçemez. Buna izin veremem. Bu yanlış uygulamayı durduracağım."
      Ama kendisinin bunu yaptığını hatırlatıyorum. "Artık yapmayacağım, kesinlikle" diyor.
      Tamamı: http://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-36854637

      Sil