14 Mayıs 2012 Pazartesi

Okullar, Demokrasi ve Sorgulayabilme Kültürü Üzerine …


14-05-2012
Okullar, Demokrasi ve Sorgulayabilme Kültürü Üzerine …
Demokrasinin anlamına oturabilmesi nasıl mümkün olabilir?
Bir alıntı: “ Sorun Çözme Kabiliyeti düşüklüğünü kabul edip geliştirmeye çalışmaktan ibarettir. Başlangıç noktası ise sorgulanamazlık kültürü yerine sorgulanabilirliği yerleştirmekten ibarettir; okuldan başlayarak.”
Aşağıda dünyadan, sorgulanabilirlik kültürü içinde olduğunu düşündüğüm demokratik bir okul örneğini paylaşıyorum.
Bu okulda: 
·         Her yaştan öğrencinin ve öğrenme danışmanlarının oy hakkı eşit.
·         İstemeyene hiçbir ders zorla öğretilmiyor. 
·         Bİr kişi bile istese, ona dini ile ilgili eğitim veriliyor.
“Bizim mutluluğumuz çevremizdekilerin mutluluğuna bağlıdır” / “Kendi refahımızı, herkesin refahının güvence altına alınmasının dışında bir yolla güvence altına alamayız. Kendinizin mutlu olmasını diliyorsanız, başkalarının da mutlu olmasına rıza göstermek zorundasınız. Bertrand Russell”: Dünyanın mutluluğunun bu koşula bağlı olduğunu düşündüğümüzde,  gelişmiş ülkelerin de kendi mutlulukları için diğer ülkelerin çocuklarının mutlu yetişmesinin önemini anlamış olmaları gerekir!
A.Şükran Demiralp







5 yorum:

  1. İnsan tabiatı doğuştan keşfi ve eğlenceyi seviyor. Mutlu olmak , acıyı ise paylaşamak istiyor.Okul bir buluşma yeridir. Randevuleştiğimiz yer. Dağda, bayırda veya taş bir binada bir problemi çözerken, bir keşfin peşinde koşarken veya bir acıyı paylaşmaya gittiğimizde, yıkılan bir binayı tamire gittiğimizde buluşulan bir yerdir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Satırlarınızda çok güzel özetlediğiniz yaşam hepimizin ihtiyacıdır diyebiliriz sanırım. Özgürce öğrenebileceğimiz ve paylaşabileceğimiz yaşamın içinde olabilmek ne güzel.

      Sil
  2. bizler Türkiye'de "öğrenmeyi talep etmeyen" yığınlara "zorla öğretmeye" çalışıyoruz ve bunun da adına "eğitim" diyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gamze hanım,teşekkür ederim satırlarınız için. Evet, "zorla öğretmeye" çalışıyoruz. Burnunu sıkıp, ağzını zorla açtırıp yemek yedirmek gibi. Öğrenme isteğinin de tadı tuzu kaçabiliyor.

      Sil
  3. 1921 Summerhill ve 2017; neredeyse 100 yıl sonra, bir iki istisna dışında, GELİŞMİŞ ÜLKELERDEKİ genel tablo: https://www.ted.com/talks/ken_robinson_how_to_escape_education_s_death_valley

    YanıtlaSil