29 Ağustos 2018 Çarşamba

Yeni Harita, Sağlığı Baltalayan Hava Kirliliğinin Küresel Görünümünü Sunuyor



Yeni Harita, Sağlığı Baltalayan  Hava Kirliliğinin Küresel Görünümünü Sunuyor
09.22.10
Gelişmekte olan birçok ülkede yüzey tabanlı hava kirliliği sensörlerinin yokluğu, epidemiyologların her yıl milyonlarca erken ölümüne katkıda bulunduğundan şüphelenilen havadaki parçacıkların alt kategorisinin bolluğunun kaba bir tahminini bile zorlaştırıyor ve hatta bazı durumlarda imkansız hale getiriyor. . İnce partiküllü madde (PM 2.5 ) olarak adlandırılan problemli parçacıklar, insan saçı yaklaşık onda biri kadar, çapı 2.5 mikrometre veya daha azdır. Bu küçük parçacıklar vücudun normal savunmalarını geçip akciğerlerin derinlerine nüfuz edebilir. 

Yüzeye dayalı PM 2.5 bu boşlukları doldurmak içinölçümler, uzmanlar küresel bir bakış açısı sağlamak için uydulara yöneliyor. Bununla birlikte, uydu cihazları genellikle yüzeye yakın havadaki parçacıkların doğru ölçümlerini yapmak için çaba sarf etmiştir. Problem: Çoğu uydu enstrümanı, zemine yakın parçacıkları atmosferdeki yükseklerden ayırt edemez. Ek olarak, bulutlar manzarayı gizlemeye eğilimlidir. Kar, çöl kumu ve belirli kentsel alanlarda bulunan parlak kara yüzeyleri ölçüm yapabilir. 

Ancak, bu yaz Çevre Sağlığı Perspektifleri'nin son sayısında PM 2.5'ün ilk uzun vadeli küresel haritasının yayınlanmasıyla bu yaz biraz daha netleşti.Kanadalı araştırmacılar, Halifax, Nova Scotia, Kanada'daki Dalhousie Üniversitesi'nden Aaron van Donkelaar ve Randall Martin, iki NASA uydu cihazının toplam sütunlu aerosol miktar ölçümlerini, bir bilgisayar modelinden aerosollerin dikey dağılımı hakkında bilgi ile harmanlayarak haritayı oluşturdular.

Küresel uydu kaynaklı PM2.5 haritası, 2001-2006 arasında ortalaması alındı.  <b> Kredi: </ b> Dalhousie Üniversitesi, Aaron van Donkelaar
›Daha büyük
Küresel uydudan türetilen harita 2.5 Orta 2001-2006 arasında ortalaması alınmıştır. Kredi: Dalhousie Üniversitesi, Aaron van Donkelaar

2001 ve 2006 yılları arasında ortalama PM 2.5 sonuçları gösteren haritaları, bugüne kadar sağlık veren partiküllerin en kapsamlı görünümünü sunmaktadır. Yeni karıştırma tekniği, iyi kurulmuş yüzey tabanlı izleme ağlarına sahip gelişmiş bölgeler üzerinde daha doğru kirlilik ölçümleri üretmemesine rağmen, hava kirliliği tahminleri olmayan gelişmekte olan birçok ülkede ilk PM 2.5 uydu tahminlerini sağlamıştır. şimdiye kadar seviyeleri. 

Harita çok yüksek seviyelerde PM 2.5 gösteriyorKuzey Afrika'daki Sahra Çölü'nden Doğu Asya'ya uzanan geniş bir alanda. Nüfus yoğunluğu haritalarıyla karşılaştırıldığında, dünya nüfusunun yüzde 80'inden fazlası, Dünya Sağlık Örgütü'nün metre küp başına önerilen 10 mikrogram seviyesini aşan kirli havayı soluduğunu göstermektedir. Amerika Birleşik Devletleri'nde PM 2.5seviyeleri oldukça düşüktür, ancak Orta Batı ve Doğu'daki kentsel alanlar üzerinde gözle görülebilir cepler açıkça görülebilir. 

“Bu haritayı düzeltmek için yapacak çok işimiz var, ama bu gerçek bir adımdır” diyen Martin, haritayı oluşturan atmosferik bilim adamlarından biriydi. sağlam temel tabanlı ölçümlere erişim. "



ABD uydu kaynaklı PM2.5 haritası, 2001-2006 arasında ortalaması alınmıştır.  <b> Kredi: </ b> Dalhousie Üniversitesi, Aaron van Donkelaar›Daha büyük
ABD uydu türevi PM 2.5 haritasının ortalaması, 2001-2006 yılları arasında ortalaması alınmıştır. Kredi: Dalhousie Üniversitesi, Aaron van Donkelaar



Goddard Chemistry Aerosol ve Transport modelinden elde edilen verilere dayanarak animasyondan ekran görüntüsü yakalama, siyah karbon kurumunun küresel hareketini 1 Ağustos 2009'dan 19 Kasım 2009'a kadar simüle eder. Siyah karbon beyaz renkte gösterilir.›Videoyu görüntüle
Goddard Chemistry Aerosol ve Transport modelindeki verilere dayanarak animasyondan ekran görüntüsü yakalama, siyah karbon kurumunun küresel hareketini 1 Ağustos 2009'dan 19 Kasım 2009'a kadar simüle eder. Siyah karbon beyaz renkte gösterilir. Kredi: NASA / Goddard Uzay Uçuş Merkezi / Bilimsel Görselleştirme Stüdyosu 
›Videoyu indir



Ağır pus, Aralık 2009 ortalarında Himalaya'nın güney yüzüne sarıldı.›Daha büyük View View
Himalaya'nın güney yüzüne 2009 yılının ortalarında sarıldı. NASA'nın Aqua uydusunda Orta Çözünürlüklü Görüntüleme Spektroradiometresi (MODIS) bu gerçek renk görüntüsünü 14 Aralık'ta yakaladı. Kredi: NASA / Goddard / MODIS 
Daha fazla bilgi için Bu görüntü, Dünya Gözlemevi'ni ziyaret edin .
Derin bir nefes al. Hava net görünse bile, milyonlarca PM 2.5parçacıklarınısoluduğunuzdan neredeyse emin olunİnsanlara çoğu zaman görünmez olmasına rağmen, Dünya'nın atmosferinde her yerde bu parçacıklar bulunur ve bunlar hem doğal hem de insan kaynaklarından gelir. Araştırmacılar, doğal olarak üretilen insanın ürettiği PM 2.5 değerinin kesin yüzdesini ölçmek için çalışıyorlar.Ancak, her iki türün de yeni haritada ortaya çıkan sıcak noktalara katkıda bulunduğu açıktır. 

Örneğin rüzgar, Arap ve Sahra çöllerinde çok miktarda mineral tozu kaldırır. Doğu Çin ve kuzey Hindistan gibi yoğun şehirleşmiş bölgelerde, kömürü yakan enerji santralleri ve fabrikalar filtrelerden yoksun kalırlar ve sürekli bir sülfat ve is partikülü akışı oluştururlar. Motorlu taşıt egzozu ayrıca önemli miktarlarda nitrat ve diğer parçacıklar da oluşturur. Hem tarımsal yakma hem de dizel motorlar, karanlık isli parçacıklara sahipler, bilim adamları siyah karbon diyorlar.

İnsan kaynaklı parçacıklar çoğu zaman çoğu insanın nefes aldıkları kent havasında baskındır - ve bu parçacıklar en çok tıp uzmanlarına sıkıntı verir, Brigham Young Üniversitesi, Provo, Utah'da bir epidemiyolog olan Arden Pope ve dünyanın önde gelen uzmanlarından biridir. hava kirliliğinin sağlık etkileri. Bunun nedeni, daha küçük PM 2.5 parçacıklarının vücut savunmalarını yitirmesidir — soluklarımızda kirpikler ve kıllar olarak adlandırılan solunum yolundaki kük saç benzeri yapılar- büyük parçacıkların temizlenmesi veya filtrelenmesi için makul derecede iyi bir iş yapar.

Küçük parçacıklar insan akciğerine derinlemesine girebilir ve bazı ultra ince parçacıklar bile kan dolaşımına girebilirler. Bir kez orada, astım, kardiyovasküler hastalık ve bronşit dahil olmak üzere bir dizi hastalık kıvılcımı olabilir. Amerikan Kalp Derneği, yalnızca Amerika Birleşik Devletleri'nde PM 2.5 hava kirliliğinin yılda 60.000 ölümle sonuçlandığını tahmin ediyor. Parçacık sınıfı olarak 

PM 2.5 , sağlık problemlerini açıkça ortaya koysa da, araştırmacılar belirli tipte parçacıklara suçlamada daha az başarı elde etmişlerdir. Pope, “Hangi tip parçacıkların en zehirli olduğu konusunda hala büyük tartışmalar var” dedi. "En sorunlu olan sülfatlar, nitratlar, hatta ince tozlar olup olmadığından emin değiliz." 

Büyük yapışkan noktalardan biri:Parçacıklar sıklıkla melez parçacıkları karıştırır ve oluştururlar, bu da hem uydu hem de yer temelli aletlerin parçacıkların bireysel etkilerini ayrıştırmasını zorlaştırır. 

Uydular ve PM 2.5

Sözü Yeni harita ve üzerine inşa edilen araştırmalar, bu konuya değinmeye çalışan araştırmacılara ve PM 2.5 ile ilgili başka çözülmemiş sorulara yardımcı olacaktır En basit olanı: Bir halk sağlığı parasının ne kadarının hava kirliliği dünyanın her yanına yayılıyor? Martin, "Muazzam sayıda insanın yüksek düzeyde partiküllere maruz kaldığını açıkça görebiliyoruz," dedi. "Fakat şimdiye kadar, hiç kimse, bunun mortalite ve hastalık açısından ne anlama geldiğini incelemedi. Epidemiyolojinin çoğu, Kuzey Amerika ve Avrupa'da gelişmiş ülkelere odaklandı."

Şimdi, bu harita ve veri seti ile birlikte, epidemiyologlar, Asya'nın hızla büyüyen şehirleri veya Kuzey Afrika'daki bölgelerdeki toz miktarları gibi dünyanın nadiren incelenen kısımlarında partikül maddeye ne kadar uzun süre maruz kaldıklarına daha yakından bakmaya başlayabilirler. hava - insan sağlığını etkiler. Yeni bilgiler, hava kalitesini ölçmek için hala altın standardı olan yüzey monitörlerinin seyrek olduğu Amerika Birleşik Devletleri ve Batı Avrupa bölgelerinde bile yararlı olabilir. 

NASA'nın Terra uydusu ve NASA'nın Aqua ve Terra uydularında yer alan Orta Çözünürlüklü Görüntüleme Spektroradiometresi (MODIS) cihazında uçan NASA'nın Çok Açılı Görüntüleme SpektroRadyometresi (MISR) uydu verilerini kullanmaya ek olarak,

Ancak, harita PM 2.5'ün küresel dağılımı üzerine son sözü, onu vurgulayan araştırmacıları temsil etmiyor Van Donkelaar uygulanan veri harmanlama tekniği iyi parçacıkların daha net küresel bir görünüm sağlasa da, PM bolluğu 2.5 hala nedeniyle kalan belirsizlikler bazı bölgelerde kapalı yüzde 25 veya daha fazla olabilir, Ralph Kahn, NASA'nın gelen uzaktan algılama konusunda uzman açıkladı Greenbelt'teki Goddard Uzay Uçuş Merkezi, Md. Ve gazetenin yazarlarından biri.

Havadaki parçacıkların daha iyi anlaşılmasını sağlamak için NASA bilim adamlarının çok sayıda yaklaşan saha kampanyalarına ve uydu misyonlarına katılma planları var. Örneğin NASA Goddard, AERONET adlı küresel bir yer altı parçacık sensörü ağını işletmekte olup, site yöneticileri şu anda geliştirmek ve genişletmek için çalışmaktadır. Ve daha sonra gelecek sene, New York'ta Goddard'ın Uzay Araştırmaları Enstitüsü'nden (GISS) bilim adamları, parçacık özelliklerini yeni şekillerde ölçecek yenilikçi bir alet türü olan bir polarimetre olan Glory'nin ilk verilerini analiz etmeye başlayacaklar. ve uzaydan aerosolleri ölçebilen mevcut araçları tamamlar.

Maryland-Baltimore İlçesindeki Goddard Yer Bilim ve Teknoloji Merkezi direktörü Raymond Hoff, “Hava kirliliğinin uydu ölçümlerinin tam potansiyelini gerçekleştirebilmek için hala bazı işlerimiz var” dedi. Son zamanlarda Hava ve Atık Yönetimi Derneği Dergisi'nde yayınlanan konuyla ilgili kapsamlı bir inceleme yazısı. “Ama bu ileriye doğru atılmış önemli bir adım.” 

İlgili Bağlantılar:
Çevresel Sağlık Perspektifleri: PM 2.5 Araştırma Makalesi 
Alandan Partikül Kirliliğinin Uzaktan Algılanması: Vaat Edilen Araziye Ulaştık mı? 
MISR Ana Sayfa 
MODIS Ana Sayfa 
Smog Blogcular Untangle Air Pollution Bir Yıl 365 Gün 
Partikül Madde ve Kardiyovasküler Hastalık
Adam Voiland z
NASA'nın Dünya Bilim Haber Ekibi


https://www.nasa.gov/topics/earth/features/health-sapping.html


"Harita çok yüksek seviyelerde PM 2.5 gösteriyorKuzey Afrika'daki Sahra Çölü'nden Doğu Asya'ya uzanan geniş bir alanda. Nüfus yoğunluğu haritalarıyla karşılaştırıldığında, dünya nüfusunun yüzde 80'inden fazlası, Dünya Sağlık Örgütü'nün metre küp başına önerilen 10 mikrogram seviyesini aşan kirli havayı soluduğunu göstermektedir. Amerika Birleşik Devletleri'nde PM 2.5seviyeleri oldukça düşüktür, ancak Orta Batı ve Doğu'daki kentsel alanlar üzerinde gözle görülebilir cepler açıkça görülebilir."


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder