13 Temmuz 2018 Cuma

Yararlı Öyküler

Öykü -2: 

E bey, yakınımızdaki bir AVM’nin et bölümünün bir çalışanı. Bir taraftan işini özenle yaparken, diğer taraftan da ilgimi çekeceğini düşündüğü şeyler anlatır. 
Uğraşlarımızın değeri üzerine:

“Büyüklerimizden aklımda kalan bir öyküm var abla. Emekli olmuş bir amcamız sıkıntısına bir çare arar. Düşünür taşınır ve arkadaşlarına sonunda 'buldum' der:
- Limon satacağım. Müşterileri kendime bağlayacağım.
- Nasıl bağlayacaksın?
Limonları aldığım fiyata satarak.
- Aaaa, böyle nasıl kazanç sağlayabilirsin ki?
- Sağlarım, kasası bende kalacak!

'Kasa' yı nasıl değerlendirebilirseniz; artık gerisi size kalmış?

E beye teşekkürler...

Derleyen: A.Şükran Demiralp, 14 Ağustos 2018


Öykü -1:

E bey, yakınımızdaki bir AVM’nin et bölümünün bir çalışanı. Bir taraftan işini özenle yaparken, diğer taraftan da ilgimi çekeceğini düşündüğü şeyler anlatır. İşte ondan gerçek bir öykü:

“Geçen hafta sabah uyandığımda sol elimin üstü yumurta büyüklüğünde şişti. Gittiğim bir uzman önce muayene etti ve sonra film istedi. Çektirdim, inceledi; damar sıkışma sorunu var gibi, bir de kalp damar hekimine görünün dedi. Kalp ile ilgili hekimin odasına daha kapıdan girer girmez gözü elime takıldı. İlk  hekimden damar sıkışması şüphesi ile  yönlendirildiğimi bilgisayardan görmüş. Çekilen filme ve muayeneye bile gerek duymadan dedi ki:

-         Bu şişlik, büyük bir olasılıkla, kandaki iltihap oranı ile ilgili görünüyor; çünkü şişliğin üzeri kırmızı ve eminim orada sıcaklık hissediyorsunuz. Damar sıkışması olsaydı, o bölgede kan dolaşımı sorunu olacağından,  şiş olan bölge mor renkte olurdu. Tanıyı doğrulamam için hemen bir kan testi yaptıracaksınız; iltihap oranınıza bakacağız. Ona göre tedavi uygularız.

Gerçekten de kan testimde yüksek oranda iltihap çıktı. Sonucu gösterdiğimde kalp damar uzmanı hekim:

-         Antibiyotik kullanacaksınız. Şişlik inse de tedaviyi yarım bırakmayın. Böyle iltihaplanma olguları çeşitli nedenlerden olur; romatizmal vb. En basitleri elde kesik, yara olması gibi nedenlerdir.
-         Doktor bey, elimde hiç yara yoktu.
-         Hatta tırnaklarınızı çok derin keserseniz de oradan da mikrop kapabilir ve şişliklere zemin hazırlayabilirsiniz.
-         Evet tırnağımı derin keserim. Bundan sonra dikkat edeceğim.

Tedavim bitmek üzere, şişlik geçti ve şimdi iyiyim. “

E beye teşekkürler...

Derleyen: A.Şükran Demiralp, 13 Temmuz 2018


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder